olika typer av kameror

Att välja kamera är och har aldrig varit speciellt enkelt. Allt man behöver göra för att se hur stort utbudet idag faktiskt är är att gå in på välsorterad butik och titta.

En av våra favoriter Cyberphoto har till exempel hundratals och åter hundratals olika modeller listade på sin sajt. Om man bortser från alla tillverkare och kameramodeller så finns det fortfarande många olika typer av kameror att välja bland, det är vad vi tänker gå igenom idag.

Kompaktkameran

Även om det tack vare mobilkamerans framfart blir allt mindre vanligt att se en kompaktkamera så kan den för många vara ett bra alternativ. För entusiaster så brukar kompaktkameran vara ett bra komplement till den stora och tunga systemkameran. Perfekt att ta med på festen eller att ha i väskan till vardags samtidigt som det ger både bättre bildkvalitet och större kreativ frihet än mobilkameran.

Kompaktkameran är även ett mycket bra alternativ för fotografen som enkelt och snabbt vill kunna ta bilder utan att hålla på allt för mycket med inställningarna. Eller om man helt enkelt vill ta ett steg upp från mobilkameran.

Systemkameran

Vill man ha en riktigt bra kamera med stora manuella möjligheter så är det en systemkamera man är ute efter. Förutom manuell kontroll över kamerans inställningar så kan man även byta objektiv på kameran. Idag kan dock namnet systemkamera delas in i huvudsakligen två grupper. Den första gruppen, spegelreflexkameran, är den vi tänker bra om här. Det som är speciellt med en spegelreflexkameran är att man i sökaren ser direkt igenom objektivet och tack vare det ser precis hur bilden kommer att se ut. Detta genom att en spegel är nerfälld framför sensorn då man inte tar någon bild (därav namnet).

Det negativa med denna konstruktionen är att kameran blir betydligt större, något som har fått många att börja välja nästa alternativ i denna artikeln.

Spegellös systemkamera

De senaste åren så har en ny typ av spegellös systemkamera blivit allt mer populär. Dessa saknar den typen av sökare som spegelreflexkamerorna har och har istället en digital sökare eller helt och hållet ignorerat den. Fördelen med detta är att man kan göra kameran betydligt mindre då avståndet mellan optik och sensor kan göras kortare.

Till en början så hade de spegellösa kamerorna ofta mindre sensorer vilket för med sig en del för och nackdelar. Idag så är dock valmöjligheten precis lika stor om inte större på spegellösa kameror som på spegelreflexkameror.

admin