De flesta vet att de bilder man publicerar på nätet finns där för evigt. Man är även medveten om att bilderna lätt kan kopieras av de som ser dem och sedan kan publiceras på ett helt annat ställe och i en helt annan kontext.

Av den anledningen tänker många till när det gäller vilka bilder som publiceras på hemsidor och bloggar. Däremot är många betydligt mer oförsiktig när det kommer till bildpublicering i s.k. social media. Detta exempelvis Facebook och Snapchat.

Gällande Facebook är det många som tänker att bilderna enbart visas för ”sina vänner” och att detta då är ett fullgott skydd. Det kan det visserligen vara om man enbart har några få vänner och har sin profil inställd på att inte visas offentligt. Men de allra flesta blir vänner med hundratals personer över Facebook. Det räcker med att en av dessa kopierar bilderna och använder dem till något dåligt syfte för att skadan ska vara skedd.

Ett annat alternativ där en del förlitar sig på den tekniska lösningen är Snapchat. Även här visas ju enbart bilderna för de få utvalda som kontaktas. Men det har visat sig att hackare lyckats ta sig in i detta system och därmed kunnat läcka ut mängder av bilder.

Vill man vara försiktig bör man tänka efter vilken risk man är beredd att ta. För en bild som en gång finns på nätet – finns alltid kvar på nätet.

evalena