Det här med bilder kan vara mer avancerat än man först skulle trott. Inte nog med att det kan vara svårt att använda de bilder man har på sajten så effektivt och slagkraftigt som möjligt, det finns även regler för hur man får använda bilder. I denna artikel löser vi några av dessa mysterier och tipsar om hur man får bäst valuta för sina bilder.

Bilder och internet överhuvudtaget har visat sig vara lite småknepigt emellanåt. Till exempel har många bildat uppfattningen om att material som bilder man laddar upp på Facebook efteråt tillhör dem på grund av avtalet man godkänt när man skapade sitt konto. Men vad som egentligen sker är att man ger dem delad äganderätt så bilderna kan ses och delas av andra på Facebook. Rättigheten till bilden går dock aldrig över till någon annan.

kamera_122518249

Lägger man upp en bild på sin blogg betyder det på samma sett att man helt plötsligt ger andra rätten att använda dessa bilder som om de tillhör dem. Nu har man såklart tagit för givet att man tagit bilden själv, även om detta är bilden av andra personer. När det kommer till vad man får och inte får fotografera kan man hitta detta beskrivet i detalj på Fotosidan.

Det klassiska ordstävet för bilder är ju att ”en bild säger mer än tusen ord”, vilket ju är varför text och bild är en fantastisk kombination. Vill man tydliggöra något för läsaren kan en bild göra detta så mycket snabbare än text någonsin skulle kunna göra, och denna effekt kan sedan styrkas av texten som omger själva bilden.

Ett tips är därför att emellanåt fråga sig själv om det man beskriver bättre kan representeras av en bild. Om svaret på den fråga är ”ja” kanske man ska överväga att använda en bild istället, eller åtminstone som komplement. Kan man enkelt fixa bilden genom att ta den själv är detta naturligtvis den bästa lösningen. Vill man dock ha en bild på en plats, en byggnad eller ett föremål man inte har direkt tillgång till kan det vara bättre att titta på andra alternativ. Ett av de mest praktiska är att använda sig av en bildbank. En lista på bildbanker med bra gratis bilder kan hittas på Better Bloggers.

webb_61790215

När man väl har bilden eller bilderna till hands gäller det såklart att använda dessa på bästa möjliga sätt. Här kan såklart åsikterna gå isär om vad som är bäst då det ofta kan bottna i personlig åsikt om vad man finner estetiskt tilltalande. Ett bra sätt att börja är att testa att flytta runt bilderna i texten, ändra storleken och ställa in dem till höger, vänster eller centrerad, för att se vad man själv tycker ser bäst ut.

Det kan även vara bra att titta på andra bloggar inom liknande segment som sin egenblogg  för inspiration. Skriver man till exempel en blogg om poker kan man få mycket utav att se hur en professionell blogg som den som drivs av PokerStars ser ut. Om man istället har en blogg om mode kan man hitta inspiration från bloggare som Kenza Zouiten. Vad det än råkar vara man bloggar om är man knappast ensam om det, speciellt inte om man utvidgar sin sökning att inte bara inkludera svenskspråkiga sajter utan även engelska.

Det kan även vara en idé att titta på bloggar inom helt andra områden också för att få ytterligare exempel på hur man kan kombinera text och bild på olika sätt. Detta kan hjälpa en att hitta en stil för sin egen blogg och kanske till och med hjälpa en att urskilja sig från mängden.

Något att dock hålla i åtanke är att det är bäst att hålla sig till en stil vad gäller sin bloggs design, annars är det lätt hänt att bloggen börjar se rörig och amatörmässig ut.

evalena