stock_photo

Med foton kan man göra många saker, skriva ut bilder från semestern och sätta i ram, göra förstoringar och fototapeter, eller kanske använda på en hemsida. När man vill placera bilden på en sajt och kanske behöver ett antal bra bilder, kan man behöva söka efter de på annat sätt.

Det är ingen bra ide att googla en bild och sedan ta den då det finns något som heter upphovsrätt. Det är alltid så att fotografen äger rätten till sina foton, men ibland kan fotografen ha upplåtit bilden att användas fritt eller med vissa förbehåll och ska i de flesta fall omnämnas vid nyttjande.

Det finns många bildbanker på nätet idag med stora variationer av bilder och varierande prislistor. Man kan välja att köpa ett antal bilder eller att prenumerera på en viss mängd och får då utnyttja dessa bilder efter de regler som är satta hos det företag du köper tjänsten av.

Ibland står det att bilderna är royaltyfria och detta innebär helt enkelt att du kan använda bilderna så många gånger du vill utan att betalal mer pengar till fotografen.Viktigt är dock att du läser noga vad som gäller för de bilder du utnyttjar.

En del bildbanker erbjuder gratisbilder som mer eller mindre kan användas fritt. Även här är det viktigt att läsa vilka regler som gäller för bilderna så att du inte bryter mot några regler, då alla sajter har sina egna.

evalena