Att fotografering och att ta bra bilder är en konstform känner nog de flesta till. Men något osm man lätt kan glömma man som är minst lika viktigt är valet av hur man väljer att visa bilderna. Hur man ramar in och placerar bilden kan göra otroligt mycket för hur man upplever den och är en helt konst i sig.

Ram

Att välja ram till en bild kan vara en mycket stor utmaning. Hur matchar man egentligen färgerna och hur flådig skall den få vara? Förenklat så är det viktigt att ramen man väljer passar både rummet den skall vara i samt bilden som skall vara i ramen.

Om man väljer en ram i för starka färger eller som tar mycket plats så är risken ofta att den tar uppmärksamhet från bilden. Detta gör att uttrycket ”less is more” kommer väl till användning.

Passepartout

Ett sätt att dra än mer fokus till en bild är att använda sig av passepartout. Det tar även och skyddar bilden genom att se till att den inte är i direkt kontakt med ramen. Precis som vid val av ram har man här även en möjlighet att välja färg. Vissa bilder passar bättre med en mörk ram runt omkring medans andra passar bättre med en ljus. I många fall kan man testa detta i datorn innan man väljer vilken man skall köpa. Allt man behöver är ett bildbehandlingsprogram så som till exempel Photoshop.

Belysning

Utan ljus skulle vi inte kunna se något alls, då är det ganska självklart att det även är väldigt viktigt för en inramad bild. Genom att placera en speciellt utformad lampa(tavelbelysning) ovanför tavlan så är man alltid säker på att bilden skall vara väl synlig med en mjuk och jämn belysning. Det tar dessutom och sätter tavlan i fokus i rummet då den blir bättre belyst än sin omgivning.

admin