water-droplets

Makrofotografering innebär att man tar bilder på små saker, mycket nära. Ofta får blommor och insekter stå som modell, för både nybörjare som vana fotografer. När man fotar med makro öppnar sig en helt ny värld och detaljer som du tidigare inte kunde se med blotta ögat, framträder tydligt.

Till systemkameran finns det olika motiv och det kan vara svårt att välja mellan de som finns. Tänker du fota makro, då finns det makroobjektiv på marknaden. Ett stativ kan vara en god investering, då fokuseringen på objektet kan flyttas lätt med en liten darrning på handen.

Det bästa sättet att lära sig att fota makro, är att testa sig fram på olika objekt. Det finns makromotiv överallt i hemmet, blommorna i fönstret, detaljer på bestick, vattendroppen som hänger i kranen, barnens leksaker och texturer i tyget till exempel. Var lekfull och testa dig fram för att lyckas.

Små insekter och djur är som tidigare nämnt, är populära objekt för makrofotografering. Svårigheten här är att de kan röra sig och plötsligt är tillfället borta. Döda objekt som stenar, sedlar och andra små saker, ligger stilla hur länge som helst och kan lämpa sig som övningsobjekt. En närbild på sedeln kanske avslöjar en hemlighet som du inte såg tidigare. Som på 20-lappen, där boken bredvid pippi har något intressant att visa, liksom håret på Astrid Lindgren.

admin