choose-photo-lens

Med det rätta kameraobjektivet blir fotograferingen både enklare och bättre. Vilket motiv du ska välja beror mycket på vad det är du ska fotografera och vilken bildvinkel du vill ha. Bildvinkel är helt enkelt det som visas på bilden. Detta påverkas av brännvidden och kamerasensorn. Brännvidd står för förstoringsgraden. Med en längre brännvidd får du en större förstoringsgrad. Det är därför viktigt att veta vilken typ av sensor du har på kameran. Om kamerasensorn är av en mindre storlek än fullformat beskär detta bilden och ger en zoomeffekt. Som regel gäller att ju mindre sensor du har, desto mer blir bilden beskärd. Av denna anledning ser resultatet olika ut med samma brännvidd men olika sensorstorlekar.

Det finns många olika märken på objektiv som går att läsa om online. Objektiv delas ofta in i nedanstående grupper beroende på deras brännvidd.

Normal

Ett normalt objektiv ger bilden ett naturligt perspektiv och är den vanligaste typen av objektiv. Brännvidden ligger oftast på 35-60 mm. Runt 50 mm anses ligga närmast hur vi ser med våra ögon. Normalobjektiv passar till det mesta, som porträtt, landskapsfotografering och semesterbilder.

Vidvinkel

Vidvinkelobjektiv ger en stor bildvinkel, vilket gör att bilden blir bredare. Dessa objektiv passar perfekt för landskapsfotografering, sport, konserter och inredning. Brännvidden ligger oftast på 10-35 mm. En del vidvinkelobjektiv kommer med en extra funktion som kallas fisheye. Med fisheye kan man ta en bild med vinkeln 180 grader, vilket gör att raka linjer i bilden blir böjda.

Tele

Teleobjektiv är väldigt bra för att fotografera djur och porträtt samt sportevenemang. Brännvidden ligger oftast från 80 mm, vilket gör att du kommer närmare ditt motiv.

Makro

För den som tycker om att fotografera blommor och insekter så är makroobjektivet väldigt bra. Med detta objektiv kan du fotografera små saker och ting i full skala. Makroobjektivet kan fånga detaljer som inte andra typer av objektiv kan göra. Dessa objektiv beskrivs inte av sin brännvidd utan av deras förstoringsgrad.

Super-zoom

Ett super-zoomobjektiv har en brännvidd mellan 18-200 mm och har därmed många användningsområden. Det är något av en kombination av vidvinkel-, tele- och normalobjektiv. Detta är därför perfekt för de som gillar att tå många olika typer av bilder men inte orkar dra med sig en massa olika objektiv eller bara inte vill byta objektiv för ofta. Det kan dock hända att bildkvaliteten emellanåt blir lidande eller att ljusstyrkan är något svagare, men det är en kompromiss man kan behöva göra får att få en sådan flexibilitet.

Tilt Shift

Ett tilt shift-objektiv är ett där man kan andra, korrigera och vinkla perspektivet. Dessa effekter åstadkoms genom förflyttningar och förskjutningar av linselementen i själva objektivet. Tilt får man genom att luta objektivets front och är bland annat bra för när man vill få motivet att framstå som miniatyrer. Shift är en perspektivkorrigering som till exempel gör det möjligt att fotografera höga byggnader utan att få störande linjer och inte få den avsmalnande effekten man får med ett vanligt objektiv.

admin