camera

Det finns ett stort utbud av systemkameror att välja bland och det är bra att göra en lista på de funktioner man tycker är viktiga för att underlätta urvalet.

Man kan så klart läsa alla tester som finns både online och i fototidningar, men för att komma så nära det du själv vill ha är det bra att sätta upp en liten lista och göra en budget för hur mycket den får kosta. Det kan också vara bra att känna på kameran i en butik för att hålla i den och pröva hur den fotar.

Är hastigheten på kameran viktig för dig? Tänker du ta bilder på sportevenemang så är svaret ja medans är det mest foton på stillastående saker som blommor är inte hastigheten av största vikt. Bildstabilisering kan vara en bra egenskap då kameran i sig ofta är lite tyngre än en kompakt och det kan vara svårt att hålla den helt stilla under tiden du knäpper kortet.

Tänker du filma med kameran och vad tänker du göra med filmen? En kamera där filmen har en hög upplösning gör det möjligt att visa filmen på en större skärm utan att kvalitén blir dålig. Ju sämre upplösning ju sämre bild på större skärmar.

Det finns kameror i alla möjliga prisklasser för alla typer av användare. En systemkamera har i regel några snabbknappar för olika typer av fotografering och en hel del inställnings möjligheter för att kunna ställa in efter dina egna önskemål. En enklare kamera passar nybörjaren bäst, men kan också fungera alldeles utmärkt för proffset.

Många kameror säljs i paket idag med kamerahus och objektiv, men man kan också köpa dessa separat vilket ofta blir något dyrare. Objektivet som då följer med är ofta ett normal zoom objektiv 18-55 mm och fungerar i de flesta vanliga fotomiljöer.

evalena